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25-2. HIPAA Authorization Waiver Request

Completion of this section is required based on the response provided to question 25-1.3.2

25-2.1*  Waiver of HIPAA authorization requested for:

Select all that apply:

Entire project

Survey portion only

Recruitment portion only

Specific subject group only

Other portion or aspect of the project

If other, please specify:

25-2.2*  To ensure that this research use of the PHI involves no greater than minimal risk to
privacy, describe the plan to protect patient-subject identifiers from improper use or disclosure.

NOTE - QUESTIONS ARE SIMILAR TO, BUT NOT THE SAME AS, SECTION 10-3 ON INFORMED 
CONSENT WAIVER.

Answer as appropriate. Answers should be consistent with other parts of the application, such as 05-1, 
11, 11-1, and others.

25-2.3*  To ensure that this research use of PHI involves no greater than minimal risk to privacy,
describe the plan to destroy patient-subject identifiers at the earliest opportunity consistent with
the research. Indicate at what point in the research the patient-subject identifiers will be
destroyed.  If applicable, provide a health, research or legal justification for retaining the
identifiers.

Answer as appropriate, consistent with eResearch pages 11 and 11-1. This question asks that you 
DESCRIBE YOUR PLAN.

25-2.4*  To ensure that this research use of the PHI involves no greater than minimal risk to
privacy, provide assurance that this information will not be reused or disclosed to any other
person or entity (i.e., outside the research study team), except as required by law, for authorized
oversight of the research study, or for other research for which the IRB has granted a waiver of
the HIPAA authorization.

"So assured" is an appropriate answer. This question asks only that you PROVIDE ASSURANCE.

25-2.5*  Why could this research not practicably be conducted unless the waiver of HIPAA
authorization is granted [45 CFR 164.512 (i)(2)(ii)(B)]?
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Disclosures of PHI (sharing outside the U-M
covered component) relying on a Waiver of
Authorization must be tracked. U-M Privacy
Office suggests tracking in a patient's medical
record or via UMHS web Disclosure log. For
more information, see UMHS Policy 01-04-335
(link requires level-2 or UMHS VPN).

Answer as appropriate, consistent with 10-3.2, 2nd sub-question.

Why would it NOT be worthwhile at any point to contact potential subjects and obtain written HIPAA 
authorization for the research use? You do not need to assert obtaining authorization would be 
impossible, but you do need to provide a stronger justification than that waiver is convenient.

Consider also that HIPAA authorization CAN be obtained by mail without direct interaction. Postage 
costs would be less than $1/subject INCLUDING sending them a pre-stamped return envelope. 
Depending on the number of subjects, this may NOT be "time and cost prohibitive." A POSSIBLE 
JUSTIFICATION for a small-cohort waiver might be that you would expect most people would *not* 
return the authorization form and thus you would lose out on a significant fraction of the data; in that 
case, how important is the more complete dataset?

25-2.6*  Why could this research not practicably be conducted without access to and use of the PHI
[45 CFR 164.512(i)(2)(ii)(C)]?

Answer as appropriate, consistent with 25-1.2 ("minimum necessary PHI") and 10-3.2, 3rd sub-
question.

If this is a MiChart medical record review, this answer should include why it is NOT PRACTICABLE to 
obtain data without direct PHI access through Data Office for Clinical and Translational Research 
https://research.medicine.umich.edu/office-research/data-office-clinical-and-translational-research 
(including their free "self-serve" tool DataDirect) because Data Office services are intended to make 
"medical record research without PHI access" MORE feasible.

25-2.7*  Will data containing PHI be shared outside of the U-M covered component? (If yes
review the guidelines from UM HIPAA office) 

Yes No Clear
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larkspur
Text Box
Answer YES if some U-M study team members accessing PHI are NOT part of Michigan Medicine.

Answer YES if PHI (including in Limited Data Set form) is sent to external collaborators.
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